Msze św. w niedziele:

w dni powszednie:

godz. 18.00

Nowa Wieś Zbąska  niedziela godz. 9.30

Spowiedź św. codziennie przed Mszą św.

Inwestycje

Pielgrzymki

31 stycznia 2020

Drodzy Parafianie.

Nasza parafia liczy 2 100 mieszkańców to jest ponad 550 rodzin z wszystkimi wioskami, a więc Chobienice, Wojciechowo, Grójec Wielki, Grójec Mały i Nowa Wieś Zbąska. Parafia się powiększa i przybywa wiele nowych domów i rodzin. Prawie wszyscy przynależą do Kościoła Rzymsko- Katolickiego z małymi wyjątkami, wyznawców Świadków Jehowy.

W 37 domach Kolęda się nie odbyła, ponieważ było zamknięte i kilka mieszkań zwłaszcza w blokach jest pustych.

Cieszę się jako Proboszcz, że zwiększa się liczba osób, uczestniczących prawie regularnie na Niedzielną Eucharystię, po ostatnim liczeniu wiernych wyszło także ponad 50%. Zdecydowana większość w rodzinach naszej parafii żyje w związkach małżeńskich- sakramentalnych z małymi wyjątkami lub przeszkodami, co bardzo cieszy że jest coraz więcej ślubów kościelnych, także na tzw. Licencji z poza naszej parafii z racji wesel w Ostoi, choć ofiarność tych ślubów zewnętrznych jest czasami bardzo skromna, a nie chcę wyznaczać żadnych konkretnych kwot, tylko za wszystkie sakramenty składane są zawsze dobrowolne ofiary. Rodzi się również coraz więcej dzieci, co widać chociażby po sakramencie chrztu świętego, także czasami z poza naszej parafii.

Z tego miejsca chciałbym wszystkim bardzo serdecznie podziękować za otwarte domy podczas Kolędy, ciekawe rozmowy, poczęstunki i ofiary.

Była to już 7 moja kolęda w tej parafii i myślę, że nie ostatnia.

Głównym tematem tegorocznej Kolędy w wielu domach było wielkie zadowolenie przeżytym pięknym i wspaniałym Koncertem kolęd i pastorałek zespołu Golec uOrkiestra w naszym Kościele w Chobienicach. Raz jeszcze serdeczne Bóg zapłać wszystkim organizatorom i sponsorom, z rady parafialnej i nie tylko oraz strażakom za pomoc w zapewnieniu ochrony .

Jeśli się uda to w przyszłym 2021 roku w styczniu, pragniemy zaprosić do Chobienic na wspólne kolędowanie zespół  ‘’ PECTUS ‘’- braci Szczepaników.

Jeśli chodzi o ofiary kolędowe to w tym roku zebraliśmy razem 37 490 zł. w tym w samej Nowej Wsi Zbąskiej aż 8 000 zł., to jest rekord w przeznaczeniu na prace tam w Kościele, czyli malowanie, nowe ławki i schody na chór oraz cały nowy marmurowy ołtarz przed i po soborowy wraz z amboną, nowe sedille dla celebransa i asysty oraz nowe drewniane stacje drogi krzyżowej.

Koszt w całości tego wszystkiego wynosi aż 120 000 zł. Dzięki sponsorom i ofiarodawcom oraz niedzielnym składkom większość jest już zebrana a pozostała część będzie spłacana w ratach. Z racji tak dużych kosztów jako Proboszcz dokładam do tego 15 000 zł. wraz z zakupem nowych stacji drogi krzyżowej, ponieważ jest to nasza jedna parafia i razem powinniśmy się wspierać i wzajemnie pomagać, nie tylko duchowo ale też i finansowo.

Każda rodzina otrzymała podczas kolędy program parafialnych misji oraz nawiedzenia obrazu Matki Bożej Częstochowskiej. Wszystkie szczegóły podam po zakończonej pielgrzymce do Meksyku. Bardzo dziękuję także jednej rodzinie z Chobienic za ofiarowane dla parafii i zakupione nowe maryjne obrusy i bieliznę kielichową na ten cel peregrynacji obrazu. Bóg zapłać.

W Chobienicach zbieramy na dalszy remont organów. Koszt to ok. 70 000 zł. Prace rozpoczną się wiosną i latem. Bóg zapłać także kilku rodzinom, które złożyły wyższą ofiarę kolędową na wszystkie nasze prace w Kościele w Chobienicach oraz w Nowej Wsi Zbąskiej. Bóg zapłać.

Cieszę się także że w naszej parafii będziemy mieli nowego nadzwyczajnego szafarza komunii świętej, byłego ministranta Piotra Waśko z Chobienic, który po kolędowym naszym spotkaniu podjął odważną decyzję, a propozycji dla innych osób było wiele. W lutym rozpocznie przygotowanie i rekolekcje a w czerwcu w Poznaniu, będzie uroczyście przyjęty przez Księdza Arcybiskupa.

Chciałbym, aby zarówno pod względem materialnym jak i duchowym nasza parafia ciągle się rozwijała z pożytkiem i chwałą dla Pana Boga, nas samych i przyszłych pokoleń. Raz jeszcze wszystkim parafianom i gościom za wszelką pomoc i wsparcie dla naszej parafii składam serdeczne Bóg zapłać.

SZCZĘŚĆ BOŻE WSZYSTKIM!!!

KSIĄDZ PROBOSZCZ SŁAWOMIR RATAJCZAK